perjantai 26. lokakuuta 2012

MITÄ KAUNEUS ON?




Olen tässä koko aamupäivän surffaillut netissä ja etsinyt blogini otsikkoon kuumeisesti  vastausta. Täytyy heti todeta, että niin monta on mieltä kuin miestäkin. Kyse on siis ihmisen kohdalla koskevasta kauneuskäsitteestä eikä estetiikasta kaikkinensa. Mitä enemmän ikää ja elämänkokemusta minulle on kertynyt sitä laajempialaiseksi on muodostunut minun oma kauneuskäsitteeni.  Se, että pidän ihmistä kauniina pelkän ulkoisen olemuksen perusteella ei enää riitä perusteeksi. 

Mielestäni ulkoisesti  nk. kaunis ihminen muuttuu hetkessä rumaksi siinä vaiheessa, kun hän alkaa suoltaa ilkeyksiä suustaan tai arvostella kanssaihmisiään rumasti. Huono käyttäytyminen ja toisista piittaamattomuus ja itsensä ylentäminen ovat osa tätä samaa rumuutta. Tähän kohtaan linkitän minusta tehdyn uutisen tähän kauneusaiheeseen liittyen virolaisessa julkkisverkkolehdessä  (www.ohmygossip.ee) 25.10.12:


Olen sitä mieltä, että ihminen, joka on tasapainossa itsensä ja ympäristönsä kanssa ja osaa kantaa itsensä arvokkaasti on kaunis kokonaisuus. Hän ottaa myös huomioon läheiset ja välittää heistä.  Vaikeampi on arvostella ihmistä pelkästään ulkoisen kuoren perusteella, koska ihmiset mieltävät niin eri tavalla kauneuden. Toisen mielestä kaunis voi toisen mielestä olla jopa ruma. Aikoinaan, kun olin Miss Suomi finaalissa 1984, osa piti kauniina, joku arvosteli jopa rumaksi asti (tosin harva). Ihminen, joka miellyttää silmää on yleensä kaunista katseltavaa. Onhan näitä erilaisia standardimittojakin olemassa (missi- ja malli), mutta ei ihmisiä tule näihin lokeroida. Jokainen on oma yksilönsä ja erilainen. Luojan kiitos.

Tänä päivänä ei olla enää niin ”luomuja” kuin ennen. Joten nyt kauneuskäsite muuttuu edelleen tulevaisuudessa. Olen varma, että molemmille riittää kannattajia, luomuille naisille ja vähemmän sellaisille. Minä en tähän ota sen enempää kantaa. Minä korostan sisäistä kauneutta kaikessa. Se loistaa kantajastaan joka puolelle. Uskon myös, että sisäinen kauneus on vähemmän kiistanalaista kuin ulkoinen kauneus. Sekin tulee muistaa, että sisäinen kauneus kestää hautaan saakka, mutta ulkoinen harvoin. Jokainen vanhenee kuitenkin loppupelissä jossain vaiheessa, oli sitten käynyt kauneusleikkauksissa tai ei. 

Voihan tätä vanhenemisprosessia yrittää hidastaa leikkauksilla ym. tavoilla, mutta se on mielestäni vain taistelua aikaa vastaan ja itsensä huijaamista loppupelissä. En kuitenkaan tuomitse ketään vaan pääasiahan on kuitenkin loppujen lopuksi se, että ihminen on onnellinen sen aikaa, kun hän on täällä maan päällä!

Nimimerkkilainauksia netistä kysymykseen: Mitä kauneus on?

”Kauneus on jotain, mikä miellyttää silmiä. Kauneusihanne muuttuu jatkuvasti, ja nykyään se tuntuu olevan valitettavasti naisilla laihuuden ihannointia. Isot tissit, pyykkilautavatsa ja muut lihakset ovat silmänruokaa. Silti omasta mielestäni ihanteet ovat nykyään menneet yli äyräiden.”

”Kauneus on sitä, että hyväksyy itsensä, osaa arvostaa omaa kehoaan.”

Haliterkuin:

Tuija Järvinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti